Fungicydy zapewniają ochronę upraw rolnych, warzywnych i sadowniczych przed chorobami powodowanymi przez grzyby. Grzybobójcze środki ochrony roślin występują w różnych rodzajach, w zależności od sposobu działania, celu stosowania lub zawartych substancji aktywnych.
Na czym polega działanie fungicydów?
Fungicydy to środki chemiczne działające toksycznie na grzyby i stosowane w uprawach jako sposób ochrony roślin przez porażeniami grzybowymi. Aby substancje te okazały się skuteczne, muszą być rozpuszczalne w wodzie albo tłuszczach. Ich działanie opiera się na zaburzaniu procesów fizjologicznych i metabolizmu grzybów i tym samym powodowaniu ich obumierania. Niektóre preparaty działają również na zarodniki i grzybnie.
Najczęściej stosowane rodzaje fungicydów
Fungicydy stosowane bywają jako środek zaradczy lub leczniczy w sytuacji, kiedy zaobserwowane zostaną pierwsze objawy porażenia roślin przez grzyby. Powoduje to podział dostępnych na rynku środków grzybobójczych na zapobiegawcze i interwencyjne.
W zależności od mechanizmu oddziaływania preparatu na zainfekowane tkanki roślinne, wyróżnia się z kolei:
- fungicydy kontaktowe, działające na powierzchni roślin;
- fungicydy wgłębne, które po wejściu w kontakt z rośliną rozprzestrzeniają się na jej powierzchni;
- fungicydy systemiczne (układowe), które wnikają do wnętrza tkanek roślinnych np. poprzez system korzeniowy.
Do najczęściej stosowanych substancji aktywnych w środkach ochrony roślin przeciw zakażeniom grzybowym należą związki miedzi, siarki, chloronitrylu oraz pochodne strobiluryny.
Trzeba pamiętać, że fungicydy mogą być toksyczne także dla ludzi i innych zwierząt stałocieplnych. Ich stosowanie musi być prowadzone zgodnie z instrukcją i środkami ostrożności zalecanymi przez producenta preparatu.