Barek na kółkach , stosowany w gastronomii nazywany jest też bardzo często wózkiem kuchennym. W lokalach gastronomicznych służy on przede wszystkim do przenoszenia potraw, butelek, pustych naczyń czy innych akcesoriów, które przenoszone są ze stolika lub klienta lub od niego do innego dowolnego miejsca w lokalu. W takim barku na kółkach znajduje się solidny, najczęściej metalowy blat oraz jedna lub też więcej szuflad służących jako schowek. Dodatkowo takie wózki posiadają także specjalne, stabilne kratki przeznaczone do przechowywania butelek w stabilnej pozycji. Dzięki bardzo atrakcyjnemu wyglądowi, takie wózki doskonale sprawdzą się w każdym typie restauracji, nawet w tych bardzo drogich i ekskluzywnych. Mobilny barek na kółkach to niezbędny gadżet w każdym hotelu.
Zalety mobilnego barku nie tylko w gastronomii
Barki na kółkach są bardzo praktyczne i przydatne nie tylko przy transporcie, ale i przygotowaniu potraw, szczególnie w sytuacjach, kiedy w kuchni nie ma zbyt wielkiej powierzchni blatów roboczych. Specjalna półka na szklanki, filiżanki i kieliszki zapewnia bezpieczeństwo ich transportowania z miejsca na miejsce – nie ma ryzyka że coś wypadnie i ulegnie stłuczeniu. Barki dostępne są w różnych wielkościach.