Blat drewniany

Blat drewniany do kuchni to chyba jeden z najczęściej wybieranych rodzajów blatów. Wszystko dlatego, że tego rodzaju blat pięknie się prezentuje w połączeniu z większością innego rodzaju materiałów. Co więcej, dobrze traktowany blat drewniany na pewno posłuży nam przez długie lata.

Blat drewniany – wady i zalety

blat drewniany

Blaty kuchenne wykonane z drewna mają kilka wad, w tym m.in. nie są odporne na wysoką temperaturę, a także dość łatwo je zarysować, jednakże ich pozostałe zalety i walory estetyczne rekompensują te drobne mankamenty. Jeżeli blaty są dobrej jakości, to po zaimpregnowaniu będą odporne na zalanie wodą (choć tu wszystko zależy też od gatunku drewna, z którego są zrobione). Dobrze wybrany blat na pewno posłuży przez długi czas w każdym domu.

Jak wybrać drewniany blat?

Wybierając blat drewniany, na pewno musimy brać pod uwagę rodzaj drewna, z jakiego został on wykonany. Na blat drewniany, idealne jest twardy i stabilny gatunek drewna, którego elementy pod wpływem klejenia i wody po prostu się nie odkształcą. W przypadku blatów kuchennych zazwyczaj najlepiej sprawdzają się gatunki egzotycznych drzew np. merbau, tek, iroko, palisander i mahoń. Wśród naszych krajowych odmian drzew, na pewno niezwykle trwały i odporny jest dąb, jesion, orzech, akacja czy buk. Zwykle nie poleca się blatów kuchennych wykonanych z miękkich gatunków drewna (np. z sosny, klonu czy brzozy), bo drewna te chłoną wilgoć i zanieczyszczenia, a do tego też bardzo łatwo je uszkodzić.