Płyta fornirowana – metody produkcji i właściwości

Płyta fornirowana powstaje poprzez dwustronne oklejenie płyty z materiału drewnopochodnego lub tworzywa sztucznego okleiną wykonaną z wybranego gatunku drewna. Znajduje ona niezwykle szerokie zastosowanie w przemyśle meblarskim. Płyty fornirowane wykorzystywane są do produkcji wszelkiego rodzaju mebli, a także blatów, skrzydeł drzwiowych oraz paneli ściennych. Oprócz doskonałego wyglądu, płyty fornirowane płyta fornirowana charakteryzuje wysoka odporność na zmiany temperatury i wilgotności powietrza oraz trwałość znacznie przewyższająca parametry litego drewna.

Wytwórcy wyróżniają dwa rodzaje oklein (fornirów) wykorzystywanych w produkcji płyt meblowych i paneli ściennych. Są to forniry naturalne oraz modyfikowane.

Fornir naturalny ma za zadanie jak najwierniej imitować naturalne drewno. Okleina naturalna obarczona jest podobnymi wadami, co lite drewno – zmienia kolor pod wpływem promieniowania słonecznego oraz upływu czasu. W produkcji forniru naturalnego, okleinówki, czyli cieniutkie płaty zeskrawane z drewna, łączone są w wiązki w takiej samej kolejności, w jakiej były zdejmowane. Procedura ta zapewnia efekt oryginalnego, nieregularnego usłojenia.

Fornir modyfikowany wykazuje się natomiast większą trwałością oraz odpornością na promieniowanie UV i uszkodzenia mechaniczne. W jego produkcji arkusze drewna prasowane są w układzie zapewniającym idealnie regularny i spójny kolorystycznie rysunek słojów.